woensdag 25 augustus 2010

Onze straat

Onze straat is een van de meest historische delen van de stad, en verbindt Fort Jesus - het kasteel van de Portugezen - met de oude haven. Dit is de route die de meeste toeristen nemen, die de oude stad willen bezoeken; we zien dus regelmatige groepen rondgeleid worden langs de talloze souvenirwinkeltjes in onze straat.



Ons huis

Ons huis ligt pal in de oude stad van Mombasa, aan de baai; vanop de balkons hebben we zicht op zee, en aan de andere kant kijken we uit op de Mandhry moskee aan de overkant van de straat.

,Mbarak Hinamy Road is onze straat, een van de delen van de stad, en verbindt Fort Jesus - het kasteel van de Portugezen - met de oude haven. Dit is de route die de meeste toeristen nemen, die de oude stad willen bezoeken; we zien dus regelmatige groepen rondgeleid worden langs de talloze souvenirwinkeltjes in onze straat.





We zijn een van de zelfzame blanken die hier wonen; de meesten wonen in betere buurten op het eiland, of aan de overkant van de baai op het vasteland in Nyali. Maar ondanks het feit dat we geen zwembad hebben, is het voor ons best wel een aangename plek. De hele dag door waait er een verkoelende bries van over zee, dus we hebben altijd frisse lucht (soms wat teveel als de wind te hard waait - we hebben geen vensters in onze ramen en dan vliegt er soms vanalles door ons huis). De meeste zaken doe we nodig hebben, zijn binnen bereik van tuktuk en matatu, dus een auto missen we eigenlijk niet (in de weekends huren we soms een auto voor een kleine safari). We deinen dus mee op het ritme van het leven van de Swahili's. Soms is dat toch wat lawaaierig, als de moskee om 5 uur 's ochtends door de ramen van onze kamer bleirt, of wanneer we elkaar binnenshuis nauwelijks nog verstaan vanwege het vrijdaggebed, of als de tuktuks door de straat scheuren. Maar goed, dat hoort er allemaal bij. In ruil daarvoor is het hier voor ons veilig en krijgen we een unieke gelegenheid om de culturele en religieuze mengelmoes mee te maken.