woensdag 22 september 2010

Mombasa Women's Association

Her en der zijn er in Mombasa nog pareltjes van architectuur terug te vinden, vaak zaken die bij ons allang zouden zijn afgebroken.


maandag 20 september 2010

Buur van de maand

Ondertussen zijn in Gent de buren met de bank op stap gegaan. Het resultaat is de "buur van de maand". Hoe zijn ze daar nu bij gekomen?

zondag 19 september 2010

Jumba la Mtwana

Op een halfuurtje rijden liggen ten noorden van Mombasa de ruïnes van Jumba la Mtwana, een Swahilistad van meer dan 600 jaar (en misschien wel 800 jaar) oud.
Over de kust liggen er een aantal van deze verloren gegane steden verspreid, zoals Gedi bij Malindi en Takwa bij Lamu. Allemaal vertellen ze ongeveer hetzelfde verhaal: een stad van enkele duizenden inwoners, vaak ommuurd, met diverse grote gebouwen zoals paleizen en moskeeën, een uitgebreid netwerk van waterleidingen en badhuizen, en uiteindelijk ten onder gegaan aan - waarschijnlijk - tekort aan zoet water.
Deze steden maakten deel uit van het uitgebreide handelsnet dat de oostkust van Afrika verbond met Arabië, Perzië, India en China. Bodemvondsten leverden tal van geïmporteerde luxeproducten op, zoals Chinees porselein en Venetiaans glas. Het eigenaardige is dat deze steden, die tot in de 17de eeuw bewoond waren, voor zover ik weet niet vermeld zijn in Europese bronnen. Enkel lokale overleveringen en archeologische opgravingen kunnen ons nog iets over de opkomst en val vertellen. En qua archeologische opgravingen is er hier in Jumba, maar ook op andere plekken, nog maar heel weinig gebeurd.

Jumba is een van onze favoriete uitstapjes op zondag, want er is een heel mooi en rustig strand (waar je hele mooie schelpen kunt rapen) - en een heel lekker restaurant (lokale madam getrouwd met Italiaan) met vis, kreeft en inktvis zó uit de zee (en huisgemaakt ijs, en grappa bij de koffie, ...).



moskee




oude waterput



kreeftenfuiken

woensdag 8 september 2010

Deur van de dag


Deuren, in traditionele Swahili-stijl of nieuwere makelij. Op stap door de stad kom je er telkens weer speciale exemplaren tegen.
Dit is een traditionele deur met een laag verf erover. Ook heel eenvoudige huizen hebben soms verrassende deuren, die soms best wel oud kunnen zijn.

dinsdag 7 september 2010

Ramadan loopt op zijn einde

Donderdag, vrijdag of zaterdag is de Ramadan hier afgelopen, ze weten het nog niet zeker.
Overdag is er niet zo veel speciaals te merken van de Ramadan. Het is niet minder druk, de mensen doen hun werk, de kinderen gaan naar school. Maar 's avonds komt de buurt pas echt tot leven. Er hangen feestlichtjes (kerstversiering) aan huizen en winkels, er worden speciale hapjes verkocht in de stalletjes op straat. Zodra de moskee rond half zeven heeft opgeroepen tot het gebed mag de vasten worden verbroken, en drinken de mannen op straat een kopje koffie en eten ze wat dadels. Na het gebed snel naar huis en eten, tot laat in de avond. Kinderen spelen dan op straat tot na middernacht. Er wordt met trommels langs huizen getrokken, een soort driekoningenzingen, en wij liggen in ons bed ons af te vragen wanneer die herrie eindelijk eens ophoudt. Vanaf half vijf 's morgens, bij de eerste oproep tot het gebied, moet er opnieuw gevast worden.
Normaal gezien dus zeker op zaterdag. In een park staat een kermis opgesteld - van het soort dat bij ons 50 jaar geleden al niet meer voldeed aan de veiligheidsvoorschriften - en de kinderen krijgen vrijdag een vrije dag. Dus ook wij hebben een langer weekend, om eens goed bij te slapen.

Deur van de dag


Deuren, in traditionele Swahili-stijl of nieuwere makelij. Op stap door de stad kom je er telkens weer speciale exemplaren tegen.
De stijl van de tweede 'deur van de dag', de indeling in vakken en met koperen noppen of punten, komt oorspronkelijk uit Gujarat (nu in India). De voorbije eeuwen is die stijl meegekomen met Indische kooplieden die zich hier vestigden. Typisch is ook het halfronde gedeelte boven de deurpost.

maandag 6 september 2010

Deur van de dag


Deuren, in traditionele Swahili-stijl of nieuwere makelij. Op stap door de stad kom je er telkens weer speciale exemplaren tegen.
Vandaag de eerste "deur van de dag", niet ver van ons huis. Het is een eenvoudige, dubbele houten deur, die niet versierd is. Het kozijn is wel heel mooi gebeeldhouwd, in bloemmotief met daarrond een rand in palmmotief. De sloten zijn ook typisch voor deuren in Swahili-stijl.

zaterdag 4 september 2010

Tamarind

De "Tamarind" is een oude jahazi, een scheepstype dat vroeger hier veel op de kust werd gebruikt voor handel en visserij. Nu hoort deze "Tamarind" bij het gelijknamige restaurant aan de overkant van de baai, en vaart af en toe rond met toeristen die aan boord krab en een live-orkestje voorgeschoteld krijgen.

woensdag 1 september 2010

Het begin van een nieuw reisverhaal

We beginnen op de blog weer met een schone lei.

We zijn op maandag 16 augustus in Mombasa aangekomen, met de wekelijkse vlucht van Jetairlines (Comfort Class, voor iedereen aan te raden!). De voorbije twee weken hebben we ons hier geïnstalleerd in onze vertrouwde plek in Old Town en nemen we ons dagelijks leven weer op. En we zijn ook verbonden met internet, zodat we de ongeduldig wachtende menigte eindelijk van feeds kunnen voorzien.



Wat komt er de komende maanden allemaal op de blog te staan? Van alles over ons verblijf in Mombasa: over het dagelijks leven hier, hoe we dat beleven, wat we meemaken en wat voor merkwaardigheden we tegenkomen.
Persoonlijke nieuwtjes en foto's van onszelf zetten we niet meer online, dat komt in de nieuwsbrief terecht.

Wie deze blog wil gemakkelijk opvolgen, kan zich in de linkerkolom registreren (ik weet niet echt hoe dat allemaal verloopt, ik denk dat je een gmail-account moet hebben; we zien wel gaandeweg).