zondag 19 september 2010

Jumba la Mtwana

Op een halfuurtje rijden liggen ten noorden van Mombasa de ruïnes van Jumba la Mtwana, een Swahilistad van meer dan 600 jaar (en misschien wel 800 jaar) oud.
Over de kust liggen er een aantal van deze verloren gegane steden verspreid, zoals Gedi bij Malindi en Takwa bij Lamu. Allemaal vertellen ze ongeveer hetzelfde verhaal: een stad van enkele duizenden inwoners, vaak ommuurd, met diverse grote gebouwen zoals paleizen en moskeeën, een uitgebreid netwerk van waterleidingen en badhuizen, en uiteindelijk ten onder gegaan aan - waarschijnlijk - tekort aan zoet water.
Deze steden maakten deel uit van het uitgebreide handelsnet dat de oostkust van Afrika verbond met Arabië, Perzië, India en China. Bodemvondsten leverden tal van geïmporteerde luxeproducten op, zoals Chinees porselein en Venetiaans glas. Het eigenaardige is dat deze steden, die tot in de 17de eeuw bewoond waren, voor zover ik weet niet vermeld zijn in Europese bronnen. Enkel lokale overleveringen en archeologische opgravingen kunnen ons nog iets over de opkomst en val vertellen. En qua archeologische opgravingen is er hier in Jumba, maar ook op andere plekken, nog maar heel weinig gebeurd.

Jumba is een van onze favoriete uitstapjes op zondag, want er is een heel mooi en rustig strand (waar je hele mooie schelpen kunt rapen) - en een heel lekker restaurant (lokale madam getrouwd met Italiaan) met vis, kreeft en inktvis zó uit de zee (en huisgemaakt ijs, en grappa bij de koffie, ...).



moskee




oude waterput



kreeftenfuiken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten