vrijdag 1 oktober 2010

Kato's school

De school van Kato heet Aga Khan Academy.
Het is een grote moderne schoolcampus, met een lagere school en een middelbare school. Er is een groot zwembad, een voetbalveld, een bibliotheek en een sporthal. Buiten is er ook een theater, voor optredens.

De kinderen dragen allemaal een uniform: jongens een wit hemd en een grijze broek, meisjes een witte bloes en een grijze rok.
Er zijn twee klassen voor het eerste leerjaar, met samen ongeveer 50 kinderen. De ene dag leren de kinderen alles in het Engels, de andere dag leren ze verder in Swahili. Kato heeft dus twee talen moeten leren om de les te volgen. Dat lukt ondertussen al goed, hoewel ze natuurlijk nog niet alles begrijpt.

Net zoals bij Harry Potter, zijn de kinderen opgedeeld in 'huizen'; Kato zit in Blue House, en heeft een een blauwe streep op haar turnuniform. Als er sportdag is op school, strijden de verschillende huizen (blauw, rood, geel en groen) om het meeste punten, en het huis dat wint, krijgt een beker. De ouders mogen mee supporteren voor hun huis.

De meeste kinderen uit Kato haar klas komen uit Kenia. Er is één blank Engels meisje in haar klas. De meeste kinderen zijn van Indische afkomst, en zijn moslim; sommigen zijn  hindoe of sikh. Dat betekent dat er regelmatig religieuze feestdagen zijn, die ook ook op school worden gevierd.

Voor verjaardagen mogen de jarige kinderen in hun 'gekleurde kleren' (dus niet in uniform) naar school komen. Op speciale feestdagen mogen kinderen ook hun eigen kleren kiezen.

De school begint iedere dag om 8 uur 's morgens. We rijden er naartoe met de tuktuk, een driewielig brommertje. Eerst brengen we Kato naar haar school, daarna Fien naar de kleuterschool.

De schooldag begint met 'assembly', met alle kinderen van de lagere school samen in rijen. Het schoolhoofd doet de mededelingen van de dag, en het Keniaanse volkslied wordt gezongen (het volkslied wordt ook gezongen voor een optreden, of in de bioscoop voor de film begint).

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag neemt Kato boterhammen mee naar school. Sommige kinderen krijgen 's middags van thuis warm eten (gebracht door de chauffeur of de meid) of eten warm op school (Indisch eten, heel pikant en dat lust Kato niet zo graag). Kato ruilt soms (stiekem) een boterham met een ander kind dat frieten meekreeg van thuis.
In de namiddag is de school om 3 uur afgelopen. Kato komt dan met de schoolbus naar huis. Op woensdag is de school uit om 1 uur.
Na school moet er eerst huiswerk worden gemaakt (rekenen, schrijven, oefeningen in Engels of Swahili), en dan is er nog even tijd om te spelen (of een filmpje op de computer), bad, eten en om 7 uur slapen. Je ziet dat het drukke dagen zijn.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten