maandag 4 juli 2011

Op safari in Gent

De buren op de bank.

woensdag 15 juni 2011

Old Port

Bij ons om de hoek ligt Old Port, de oude haven van Mombasa. Vroeger, honderd jaar geleden, was hier heel veel bedrijvigheid, maar nu is bijna alle havenactiviteit verplaatst naar de nieuwe haven aan de andere kant van het eiland. In Old Port leggen nu nog regelmatig dhows aan, de houten schepen die al 1000 jaar de Indische Oceaan bezeilen.

Old Port, jaren 1930

Old Port, jaren 1930









zaterdag 4 juni 2011

Tsavo-East, 2-4 juni 2011

Dit zou onze laatste safari worden (we hadden toen nog geen zekerheid dat we nog een paar maanden in Kenia zouden kunnen blijven). Dit keer gingen we het doen 'in stijl', een safari zoals de "toeristen", in een echte lodge, vol pension, in een echte safari-tent. Voor ons als residents is dat heel erg betaalbaar, want we krijgen een goedkoper tarief, zowel voor de toegang tot het wildpark als voor de lodge. En we hebben er heel erg van genoten.
Tsavo-East is helemaal anders dan Tsavo-West: vlakker, droger, minder begroeiing, eigenlijk wat minder mooi. Maar daardoor kun je de dieren wel beter zien. We kwamen voor de leeuwen (geen enkele gezien, net eentje gemist) maar we zagen honderden olifanten. De eerste kudde was waaaw! De volgende vijf waren ook leuk, maar nadien was het (gaap) weer olifanten.

Ons tentenkamp was opgebouwd rond een waterplas waar de dieren komen drinken. De tweede dag bleven we dus gewoon in ons kamp, veel makkelijker (dan waren we ook op tijd voor de lunch) en comfortabeler (gewoon uit onze zetel) om dieren te kijken: impala's, nijlpaarden, olifanten, een giraf, zebra's, wrattenzwijnen, waterbokken, bavianen.

Hier komen we zeker dus nog eens terug.

De trein naar Nairobi rijdt dwars door Tsavo.

Tsavo River, naast een lava-tong van 300 km lang.


Een soort neushoornvogel.

Hartebeest


Onze tent.


Een ander soort neushoornvogel.






zondag 15 mei 2011

Mombasa Road

De weg die Mombasa en Nairobi verbindt, snijdt Tsavo dwars doormidden - aan de linkerkant Tsavo-West, aan de rechterkant Tsavo-East. Het is de levensader van heel Oost-Afrika, van waaruit alles wordt bevoorraad tot Oost-Congo toe. Zwaar beladen vrachtwagens met volle containers rijden naar het westen, en vaak leeg weer terug.
Verkeersregels gelden hier voor wie dat wil. Inhalen in bochten is aangeraden.
De foto's zijn genomen op de terugweg, van Tsavo naar Mombasa.






De weegbrug, een mooie bron van bijverdiensten
voor ambtenaren en politie.





Natuurlijk kun je er langs.


Mombasa: de eerste containerterminals
duiken op.

Containervervoer per tractor.

donderdag 28 april 2011

Tsavo West, 24 tot 28 april 2011

Een 'grote safari' in de paasvakantie.
Tsavo-West is een gedeelte van het grote Tsavo wildpark, het grootste van Kenia (en Oost-Afrika?), een paar uur rijden van Mombasa, in de richting van Nairobi.
We doen het in twee etappes. De eerste etappe tot Kajire, een dorpje aan de voet van de Sagala Hills, waar we blijven overnachten in een klein huisje, tussen de hutjes van de boeren. Geen water, geen elektriciteit, een zwarte kip die net in haar hok wilde gaan slapen werd ons avondeten.
Kajire

Kajire

Kajire, de buren
Verder naar Tsavo West, lake Jipe, op de grens met Tanzania en aan de voet van de Kilimanjaro. De Kilimanjaro is zo reusachtig groot, dat je hem niet kunt zien: de bovenste 3500 meten steken boven de wolken uit, de onderste 2000 meter lijken gewoon grijze achtergrond in de verte.
Het Keniaanse gedeelte van Lake Jipe ligt in het natuurpark. Onderweg eindelijk onze eerste echte kudde olifanten gezien, kwestie van waar voor ons geld te krijgen. Ook heel veel patrijzen, parelhoenders, een mooie secretarisvogel, ...

De spoorweg naar Tanzania, buiten gebruik.

Onderweg, Taita Hills



Een zielig, uitgestoten, eenzaam nijlpaard bij Lake Jipe.



Zelfs als je geen dieren zou tegenkomen, is Tsavo West heel erg de moeite, zeker tijdens het regenseizoen: heel mooi groen (komende uit Mombasa is dit een verademing), schitterende landschappen, met vulkanen, lavatongen, ...
Maar eigenlijk is Tsavo vooral bekend (berucht) omwille van de leeuwen, een heel agressieve versie met een hoog testosterongehalte. Een exemplaar terroriseerde de spoorwegarbeiders bij de aanleg van de spoorweg van Mombasa naar Nairobi, en heeft er tientallen opgegeten. Ook Britse jagers sneuvelden bij bosjes.
Dus wat doen wij: kamperen. Volgens de parkwachters kon er niets gebeuren, zolang je 's nachts in de tent bleef. Alles bleef rustig - verdacht rustig, zelfs geen geritsel, of wat geschreeuw van dieren in de verte zoals we meestal toch wel horen. We waren toch wel blij toen de dag aanbrak. Trouwens, we hebben de hele safari geen leeuw gezien. Maar 's morgens, als er nog geen wolken zijn, was de Kilimanjaro majestueus.