donderdag 28 april 2011

Tsavo West, 24 tot 28 april 2011

Een 'grote safari' in de paasvakantie.
Tsavo-West is een gedeelte van het grote Tsavo wildpark, het grootste van Kenia (en Oost-Afrika?), een paar uur rijden van Mombasa, in de richting van Nairobi.
We doen het in twee etappes. De eerste etappe tot Kajire, een dorpje aan de voet van de Sagala Hills, waar we blijven overnachten in een klein huisje, tussen de hutjes van de boeren. Geen water, geen elektriciteit, een zwarte kip die net in haar hok wilde gaan slapen werd ons avondeten.
Kajire

Kajire

Kajire, de buren
Verder naar Tsavo West, lake Jipe, op de grens met Tanzania en aan de voet van de Kilimanjaro. De Kilimanjaro is zo reusachtig groot, dat je hem niet kunt zien: de bovenste 3500 meten steken boven de wolken uit, de onderste 2000 meter lijken gewoon grijze achtergrond in de verte.
Het Keniaanse gedeelte van Lake Jipe ligt in het natuurpark. Onderweg eindelijk onze eerste echte kudde olifanten gezien, kwestie van waar voor ons geld te krijgen. Ook heel veel patrijzen, parelhoenders, een mooie secretarisvogel, ...

De spoorweg naar Tanzania, buiten gebruik.

Onderweg, Taita Hills



Een zielig, uitgestoten, eenzaam nijlpaard bij Lake Jipe.



Zelfs als je geen dieren zou tegenkomen, is Tsavo West heel erg de moeite, zeker tijdens het regenseizoen: heel mooi groen (komende uit Mombasa is dit een verademing), schitterende landschappen, met vulkanen, lavatongen, ...
Maar eigenlijk is Tsavo vooral bekend (berucht) omwille van de leeuwen, een heel agressieve versie met een hoog testosterongehalte. Een exemplaar terroriseerde de spoorwegarbeiders bij de aanleg van de spoorweg van Mombasa naar Nairobi, en heeft er tientallen opgegeten. Ook Britse jagers sneuvelden bij bosjes.
Dus wat doen wij: kamperen. Volgens de parkwachters kon er niets gebeuren, zolang je 's nachts in de tent bleef. Alles bleef rustig - verdacht rustig, zelfs geen geritsel, of wat geschreeuw van dieren in de verte zoals we meestal toch wel horen. We waren toch wel blij toen de dag aanbrak. Trouwens, we hebben de hele safari geen leeuw gezien. Maar 's morgens, als er nog geen wolken zijn, was de Kilimanjaro majestueus.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten