zondag 23 januari 2011

Mida Creek

Mida Creek is een van onze favoriete weekend-uitstapjes.
De kreek ligt op een goede 2 uur rijden, ten noorden van Mombasa, net onder Malindi. We logeren er steeds in het Eco Camp, dat naast een dorpje van de lokale Giriama-gemeenschap ligt. In Eco Camp kun je logeren in een van de drie hutten in traditionele stijl, of je tent opslaan. Als je op voorhand je bestelt, krijg je 's avonds lekkere vis of inktvis. In Eco Camp en het dorp is er geen stroom, dus als de zon er om 7 uur onder gaat, zijn er veel sterren te zien. Het is er dus heel rustig, en Kato en Fien komen er graag spelen in het zand, of achter de kippen aan rennen. Waarschijnlijk vanwege de opwarming van het zand kan het er heel heet worden, we maten telkens 38 graden.

De kreek maakt deel uit van een natuurpark, met aan de landzijde het laatste stuk van het kust-regenwoud dat zich ooit uitstrekte van het zuiden van Somaliƫ tot in Mozambique, en in zee een natuurpark rond de riffen van Watamu. Bij eb ontstaat er in de kreek een grote zandplaat, waar allerlei soorten wadvogels eten komen zoeken. Voor vogelaars is het dus een paradijs, met allerlei soorten ooievaars, ibissen, reigers, en ook een kolonie flamingo's. Het wad krioelt van de slakken, wormen, heremietkreeften, ...
Bij vloed staan de mangroves met hun wortels in het water, en bieden daar bescherming voor de visjes die er volwassen worden. Tussen de wortels is ook de slijkspringer te vinden, een vis die graag uit het water kruipt. Ook oesters gedijen goed aan en tussen de wortels, en zijn erg lekker.

Vanuit Eco Camp kun je kanotochtjes maken op de kreek, of het dorp bezoeken en kennis maken met de manier van leven van de Giriama. Een deel van de inkomsten van het Eco Camp gaan naar een schooltje voor de kinderen.


Giriama hut

Swahili hut

Zanzibar hut




Ooievaar





Slijkspringer op een tak tussen de mangroves

Geen opmerkingen:

Een reactie posten