vrijdag 31 december 2010

Nairobi - Mombasa

Veilig en wel terug in Nairobi.

Oudejaarsavond spenderen we in een grote shopping mall, tot het tijd is om naar het station te gaan. Wow, dat is nog eens iets anders dan Mombasa, dat vergeleken hierbij toch maar een klein provinciegat is. We kopen nieuwe uniformschoenen voor Kato, want in Mombasa hebben ze niet veel bijzonders (alleen maar half-synthetische en hal-kartonnen gelijmde zweterige Bata-schoenen, niet echt comfortabel voor groeiende voeten). In de Nakumatt-supermarkt kopen we allerlei dingen die in Mombasa niet te vinden zijn (rijstwafels, spekken) en dan slepen we ons hele hebben en houwen als goede Kenianen naar de andere kant van het land.

Jammer genoeg was mijn camera defect, en zijn mijn foto's van de hectische snelweg en de treinreis terug mislukt.
Maar ik heb nog een aantal foto's die Marleen twee jaar geleden maakte. Er is sindsdien niet veel vernaderd, dus ze zijn nog geldig. Het enige is dat het stationsbuffet in Nairobi is gesloten - jammer, dat was nog wat oude spoorweg-nostalgie.

Op 1 januari kwamen we - een half uur te vroeg! - om half tien aan in Mombasa. Einde van onze Grote Safari. Voor Kato had het nog wel een maand langer mogen duren.




















donderdag 30 december 2010

Hell's Gate, Naivasha

Onze volgende stop is weer terug naar Naivasha: morgen moeten we weer de trein op, en we kunnen beter wat dischter bij  Nairobi blijven - stel dat er op het laatste stuk traject nog iets zou voorvallen. Dat laatste stuk is een snelweg, een van de dodelijkste van het land, waar iedereen rijdt als gek. Voor de lokale bewoners is de snelweg gewoon de weg die voor hun deur loopt, en dus lopen er naast en op de weg ook nog koeien, steken mensen over met fietsen en karren, worden er markten georganiseerd, stappen mensen in of uit de bus, ... Hectisch is zacht uitgedrukt.
Hell's Gate is weer zo'n vulkanisch natuurpark - de naam verwijst naar de heetwaterbronnen, die gebruikt worden om elektriciteit te verwekken. Hell's Gate is een park waar je ook gewoon mag wandelen en fietsen, tussen de wilde dieren door, en hier en daar kwamen we groepjes rood verbrande toeristen tegen die vergeten waren dat fietsen op de evenaar op het midden van de dag niet erg aangeraden is.
Weer een mooie kampplaats, vuurtje voor het avondeten, vuurtje voor het ontbijt. 's Nachts heeft er een dier rond de tent rondgesnuffeld (een kat-achtige, een jakhals?), 's morgens zagen we de sporen.
Een schitterend landschap, met gestolde magmapijpen en veel zebra's en buffels.

Nog een nachtje in Naivasha, maar dan aan het meer, op een wat meer comfortabele kampplek met een restaurantje, en ook andere kinderen waarmee Kato en Fien konden spelen.










woensdag 29 december 2010

Lake Nakuru

Lake Nakuru is een natuurreservaat naast de gelijknamige stad - de snelst groeiende stad van Afrika, volgens de Wereldbank. Het meer ligt aan de voet van een vulkaan, en de garnalen erin trekken ook weer veel flamingo's aan. Maar vooral is Lake Nakuru de plek om neushoorns te kijken. Daarvoor moet je vroeg opstaan, voor zonsopgang, zodat je net daarna in het veld bent.

Lake Nakuru is vrij druk, met veel safariwagens, zodat je soms in de rij staat naar de beesten te kijken, bijvoorbeeld naar een overstekend zebrapad.









dinsdag 28 december 2010

Lake Bogoria

Dit was van alle plaatsen waar we kampeerden toch wel de meest avontuurlijke.
Behalve een koppel Zuid-Afrikanen op doorreis naar Ethiopiƫ, waren we hier helemaal alleen - en 's morgens nadat ze vertrokken waren, echt alleen in een mooi stukje vijgenbos.
Een vuurtje om de bavianen op afstand te houden, een bush-ontbijt, en dan wassen in de (warmwater)beek. 's Nachts wrattenzwijnen rond de tent, en wie weet wat nog allemaal. Het was weer heel spannend.
En de flamingo's slobberden en dobberden verder.









maandag 27 december 2010

Lake Bogoria

Een beetje zuidelijker, naar Lake Bogoria. Dit is een zoutmeer, waarin veel garnaaltjes leven, en dus ideaal voor flamingo's die hier met tienduizenden slobberen en dobberen.
Een andere attractie zijn de heetwaterbronnen, waarin bezoekende toeristen uit Nairobi wel eens een eitje plegen te koken.